Handige verhuistips voor een soepele verhuizing naar je nieuwe woning

Heb je een nieuwe woning gekocht? Er komt veel bij kijken als je gaat verhuizen. Niet alleen de verhuisdag zelf vergt veel tijd. Je hele inboedel moet ingepakt zijn en de verhuizing komt steeds dichterbij. Of je nu voor de eerste keer verhuist of al vaker bent verhuisd, onze handige tips helpen je om jouw verhuizing soepel te laten verlopen. Dus heb je je droomhuis gevonden en ga je binnenkort verhuizen? Voorkom stress en lees dit blog vol de belangrijkste verhuistips en begin goed voorbereid aan je verhuizing.
 

De verhuizing voorbereiden

Verhuizen kan een stressvolle onderneming zijn, maar met de juiste voorbereiding en organisatie verloopt de verhuizing soepel. En zal de verhuizing sneller verlopen op de verhuisdag.


Opruimen voor je gaat verhuizen

Een goede voorbereiding is het halve werk. Start ruim voor de verhuizing met het voorbereiden, opruimen en sorteren van je spullen. Dan zie je pas echt hoeveel spullen je eigenlijk hebt. En je hebt niet alles nodig in het nieuwe huis, dus waarom zou je dan alles meenemen? Het is ook fijn om vooraf te sorteren. Op het moment dat je de spullen gaat inpakken scheelt dit je weer een hoop werk.

Weggooien is zonde, dus probeer te ontspullen door te recyclen, breng je spullen naar de kringloop of verkoop ze via Marktplaats. Zo maak je er iemand anders blij mee.
 

Maak een planning voor de verhuizing

Als je alles tot het laatste moment laat liggen is de kans groot dat je gestresst aan de verhuizing begint. Zonde, dus begin op tijd. Een checklist of planning maken is altijd een goed idee als je gaat verhuizen en is een van de belangrijkste verhuistips.

Tip: pak in de weken voor je verhuizing elke paar dagen één doos of een paar dozen in. Dit helpt je de verhuizing voorbereiden en hoef je last-minute minder in te pakken. Een stuk makkelijker dan die stress op de dag voor of van de verhuizing.
 

Structuur in je planning

Naast vroeg beginnen met inpakken zijn er nog andere tips die je helpen bij het maken van een goede planning. Breng bijvoorbeeld structuur aan. De planning maken doe je natuurlijk op de manier die bij je eigen voorkeur past. Plan bijvoorbeeld dat je een kamer in 1 keer afwerkt en ga dan zo alle kamers af. Zo hou je het overzicht en heb je niet overal tegelijk dozen staan. Of begin bijvoorbeeld met spullen die je niet meer nodig hebt of spullen voor de feestdagen of een bepaald seizoen. Maak gebruik van een structuur die voor jou werkt, zo voorkom je dat de verhuizing erg frustrerend wordt.
 

Schakel hulpkrachten in

Niet geheel onbelangrijk zijn de hulpkrachten die je straks nodig hebt. Wie wil je helpen? Hoeveel hulp heb je nodig? Ook voor hen, je verhuizers, is voorbereiding en duidelijkheid fijn: wanneer staat de verhuizing gepland? Waar gaan ze precies bij helpen? Wat zijn de verwachtingen? Vergeet niet om je hulpkrachten tijdig te informeren.


Verhuizing uitbesteden aan een verhuisbedrijf?

Geen tijd? Of is er een andere reden waardoor je liever niet zelf verhuist? Dan is een verhuisbedrijf een goede oplossing. Kies je ervoor om de verhuizing uit te besteden? Vergelijk dan meerdere verhuizers en verschillende verhuisbedrijven. Zij helpen je graag met verhuizen. Het voordeel is dat een verhuisbedrijf meestal een grote verhuiswagen heeft, ideaal voor het verhuizen van grote spullen of zware spullen.
 

Onze extra verhuistips voor een soepele verhuizing


Slim inpakken en vervoeren van je spullen

Heb je de verhuizing voorbereid en is er een plan om alles soepel te verhuizen? Dan kun je aan de slag met het uitvoeren van de benodigde zaken.
 

Schoonmaken van beide woningen

Als het huis leeg is begint de grote schoonmaak. Maar ook je nieuwe woning moet schoon voor je kunt verhuizen. Ook dit deel van de verhuizing is goed voor te bereiden. Maak er iets leuks van met je lievelingsmuziek of vrienden. Onze extra verhuistip: maak een checklist, zo hou je het overzicht.
 

Zijn je spullen veilig ingepakt?

Klassiek vulmateriaal als bubbeltjesplastic en schuimsnippers zijn vaak overbodig. Maar pak breekbare spullen wel goed in. Wikkel breekbare spullen bijvoorbeeld in beddengoed, handdoeken of kleding. Zo past er meer in de verhuisdoos en het beschermt goed. Twee vliegen in één klap. Maar ook oude kranten werken prima als bescherming.

Maak daarnaast ook goed gebruik van de koffers en tassen die je al hebt. Dit werkt prima om delen van je inboedel te verhuizen, bijvoorbeeld lichtere spullen in de tassen en boeken in de koffers. Die koffers en tassen moeten toch mee naar de nieuwe woning, dus gebruik ze. Zorg wel dat je weet wat erin zit met een label.
 

Zorg voor voldoende verhuisdozen

Het is belangrijk om voldoende verhuisdozen te hebben om alles te verhuizen. Maar je hoeft verhuisdozen niet per se te kopen. Vraag eens rond bij familie en vrienden, misschien staan er ergens nog wat oude (verhuis)dozen of kratten te verstoffen die je mag lenen. Wist je dat het ook mogelijk is om verhuisdozen te huren? Een duurzame oplossing!

Een andere goede tip voor lichte spullen: boodschappenkratten en bananendozen zijn ideaal om te verhuizen. Let wel op dat je de krat of doos niet te zwaar vult. De kans is groot dat je een paar boodschappenkratten kunt verzamelen bij vrienden en familie. Bananendozen zijn in elke willekeurige supermarkt te vinden.
 

Label elke verhuisdoos om snel te verhuizen

De gouden tip voor elke verhuizing: label elke verhuisdoos. Doe dit met stickers, post-its of een stift. Schrijf bijvoorbeeld op de doos wat er in zit en waar de doos in je nieuwe woning naartoe moet. Zo gaat het sorteren en uitpakken van de dozen een stuk makkelijker.

Tip: wat dacht je van kleurcodes? Geef elke ruimte een eigen kleur en werk zo alle dozen af. Zo heb je een visueel overzicht en een goed systeem voor het labelen van je verhuisdozen.


Het inpakken van je spullen


Breekbare spullen veilig verhuizen

Glas en servies wil je natuurlijk heelhuids in je nieuwe huis krijgen. Voorkom dat het servies of de glazen tegen elkaar tikken met oude kranten, papier, kleding of theedoeken. Wikkel elk serviesstuk of glas apart in. Bij het stapelen van servies en glaswerk begin je met de zwaarste spullen. Maak de doos niet te zwaar, door het gewicht is de kans op scheuren in de bodem groot. Om de doos toch goed op te vullen voeg je hier keukenrollen, servetten en andere lichte items uit de keuken aan toe. Zet altijd op de doos dat er breekbare spullen in zitten. Hetzelfde geldt voor andere breekbare spullen als fotolijstjes, beeldjes en glaswerk.
 


Vloeistoffen en spuitbussen zonder lekken

Voorkom dat vloeistoffen gaan lekken met folie. Draai het dopje van het potje of flesje met vloeistof, dek het flesje af met een stukje folie, draai vervolgens de gewone dop erop. Vloeistoffen en spuitbussen kun je ook het beste verticaal verhuizen. Met deze tips voorkom je lekkende vloeistoffen en natte verhuisdozen.
 

Spiegels, schilderijen en fotolijsten

Spiegels, schilderijen en fotolijsten zijn gevoelig en bevatten vaak glas. Pak deze items daarom goed in. Doe dit met doeken, beddengoed, dekens of papier. Zo bescherm je de items tegen schade. Grote spiegels, lijsten en schilderijen kun je vaak het beste liggend vervoeren.
 

Zorg voor een lege vriezer en koelkast

Maak de vriezer en koelkast leeg en zet deze op tijd uit. Een richtlijn is om de koelkast 24 uur voor de verhuisdag zelf uit te zetten. Zo stolt het koelmiddel en krijg je geen problemen met schuimend middel tijdens het verhuizen van je koelkast. Eet de voedingswaren op in de aanloop naar je verhuizing, zo hoef je niets weg te gooien. Blijven de koelkast en/of vriezer achter? Maak deze dan even schoon voor de nieuwe bewoner. Neem je de koelkast en vriezer mee? Vergeet ook dan niet om ze goed schoon te maken als je ze hebt uitgezet, je wil geen vieze geurtjes zodra je de vriezer of koelkast opent in je nieuwe woning.
 

Kleding en sieraden veilig verhuizen tips

Gebruik dikke truien en sokken als bescherming voor breekbare items en opvulling voor zware dozen. Sokken zijn ideaal als bescherming om glazen. De resterende kleding pak je eenvoudig in met vuilniszakken. Laat de kleding op de hangers hangen, schuif van onderen een vuilniszak over de kleding en vervoer het pakketje. Doe dit totdat de hele kledingroede leeg is. Dit bespaart ook veel tijd bij het uitpakken van je kleding, deze hang je dan weer op en je trekt de vuilniszak eraf. Klaar is kees. Heb je nog kleding over die je niet hebt hangen? Vul dan je wasmand of koffers, zo benut je alle lege ruimte.

Verpak sieraden nauwkeurig. Voorkom dat je oorbellen verliest of dat kettingen in de war raken. Verzamel armbanden en ringen in ziplock zakjes. Kleine oorbellen vervoer je bijvoorbeeld in een klein doosje of zakje.

Tip: rijg kettingen en armbanden door een rietje, zo voorkom je dat ze door de war gaan en je vervelende knopen veroorzaakt in je mooie sieraden.
 


Kasten verhuizen zonder problemen

Om te voorkomen dat de kastdeuren openklappen tijdens de rit raden we aan om kasten te omwikkelen met folie of zet kasten vast met een spanband indien mogelijk. We zien vaak dat kastjes en kasten worden dichtgetaped om openklappende deuren te voorkomen - dat werkt prima tijdens de rit, maar als je de tape gaat verwijderen is de kans groot dat de lak of het materiaal beschadigt.
 

Demonteren van grote spullen

Bepaalde meubels passen niet in één stuk door de deur. Daarom ontkom je er niet aan om te grote meubelstukken te demonteren. Maak foto's van de stappen, zo weet je in je nieuwe woning hoe het meubel weer in elkaar moet. Bewaar schroeven en kleine onderdelen in een zakje en voorkom dat ze kwijtraken. Plak het zakje op een deel van het gedemonteerde meubel.
 

Belangrijke dingen heb je liever altijd bij de hand

Pak belangrijke dingen nooit in tussen alle andere dozen. Verzamel deze dingen in een aparte doos of tas. Zo heb je belangrijke spullen zoal je paspoort, sleutels, medicijnen etc. altijd bij de hand. Leg hier meteen een paar setjes kleding en toiletspullen bij, zo kun je de rest gewoon inpakken zonder dat je belangrijke zaken verliest tussen het inpakken door.
 

Extra verhuistips voor een snelle verhuizing

Een paar extra tips om de verhuizing soepel te laten verlopen:

  • Een veelgenoemde extra tip is om de verhuizing als het kan niet in de zomer te plannen. De extreme hitte kost extra energie. Kan het niet anders en ga je in de zomer verhuizen? Zorg dan voor voldoende eten en drinken zodat je genoeg energie hebt.
  • Verhuis items zoals ze in je huidige woning gebruikt worden. Een voorbeeld: je koelkast, bank, kast of droger staan rechtop in je huis, vervoer ze dan ook rechtop. Hetzelfde geldt voor je matras, dit ligt plat op je bed, ga het matras dan niet oprollen of vervormen tijdens de verhuizing.
  • Meet grote spullen op, zo weet je of ze passen in je nieuwe woning en in het voertuig waarmee je gaat verhuizen.
  • Heb je genoeg parkeergelegenheid voor de deur? Zeker in de stad of bij de verhuizing naar een appartement is dit een belangrijk punt in de voorbereiding van je verhuizing. Check of je een parkeervergunning of rijontheffing moet regelen. Zet eventueel een auto op de parkeerplek voor je deur zodat de verhuiswagen of je eigen vervoersmiddel voor de deur kan parkeren op de verhuisdag zelf.
  • Vraag verhuisverlof aan: check bij je bedrijf of in je CAO of het mogelijk is om verhuisverlof op te nemen. Zo hoef je geen vrije dag in te leveren, maar heb je tijdens de verhuizing wel genoeg tijd om te helpen.
  • Het vastzetten van de trommel van de wasmachine wordt vaak vergeten. Maar een losse trommel kan de wasmachine erg beschadigen.
  • Om eventuele schade op te vangen is het slim om vooraf aan de verhuizing foto's te maken van waardevolle spullen of grote meubels. Mocht er onverhoopt iets beschadigen dan helpen de foto's om aan te tonen dat de schade tijdens de verhuizing is ontstaan.
  • Een goede regel: maak dozen niet te zwaar. Zo zorg je dat ze goed te tillen zijn en dat de bodem niet doorscheurt.


Klaar met verhuizen? Belangrijke tips voor na de verhuizing

Na de verhuizing zijn er ook een aantal dingen die je liever niet vergeet. Bijvoorbeeld om jezelf voor te stellen aan de nieuwe buren en je nieuwe adres door te geven aan vrienden en familie.

Administratieve zaken

Daarnaast zijn er ook administratieve zaken zoals het delen van je nieuwe adres met de verzekering en andere belangrijke instanties. Verhuis je naar een nieuwe gemeente? Informeer dan welke stappen je moet ondernemen. Vergeet daarnaast niet om bij andere organisaties die hiervan op de hoogte moeten zijn je nieuwe adres te wijzigen zodat post en andere informatie naar het goede adres verzonden worden.

Je spullen direct uitpakken?

Zit de verhuisdag zelf er helemaal op? Begin dan niet direct met uitpakken. Begin eerst met de schoonmaak als dit nog nodig is, je zet dozen eenvoudiger aan de kant dan uitgepakte spullen. Zet daarna alle meubels op de goede plek. Tot slot geef je de spullen die je zorgvuldig hebt ingepakt een goede plek in je nieuwe huis.

Onze tip: maak een paar dozen met dingen die je de eerste dagen echt nodig hebt. Zo hoef je niet je hele inboedel door op zoek naar de dingen die je echt nodig hebt. Zorg ook dat je de koelkast aansluit.