Wat is het verschil tussen een waardebepaling en een taxatie?

Wat is precies het verschil tussen een taxatie en een (gratis) waardebepaling als beide de (huidige) waarde van een woning aangeven? Dit is een logische vraag die veel mensen zichzelf stellen. In deze blog beschrijven we wat een waardebepaling en een taxatie zijn en wat precies het verschil is tussen beide. Ook geven we aan wanneer de waardebepaling, of juist de taxatie, het beste kan worden ingezet.

Foto verschil waardebepaling en taxatie

Wat is een waardebepaling

Een waardebepaling is een door een makelaar uitgevoerde berekening van de actuele verkoopwaarde van een woning. Deze waardebepaling geeft een makelaar op basis van zijn kennis en ervaring. Wat de woning waard is volgens de makelaar is een vrijblijvend advies wat betreft de verkoopwaarde. Je bent dus niet verplicht je woning ook daadwerkelijk voor deze specifieke prijs op de markt te zetten.

Bij het vaststellen van de huidige verkoopwaarde van je huis spelen een aantal factoren een rol. Zo is de staat waarin het huis verkeert, maar ook de locatie van belang. Tevens wordt gekeken naar de woonoppervlakte, prijsontwikkelingen en de verkoopprijzen van huizen die recent in de omgeving werden verkocht.

Wanneer heb ik een waardebepaling nodig?

Indien je overweegt je huis te verkopen, is een waardebepaling een handig instrument. Je krijgt dan namelijk een goed beeld van wat het huis zou kunnen opbrengen. Ervan uitgaande dat er een nieuwe woning wordt gekocht, maakt dit de zoektocht ook eenvoudiger. Je weet nu immers wat je budget voor een nieuwe woning is.

Wat is een taxatie?

Een taxatie heeft als doel de marktwaarde van de woning vast te stellen. Dit is de actuele waarde van het huis als je het wil kopen/verkopen en dit is een vaste prijs. Een taxatierapport wordt altijd opgesteld door een erkend taxateur. Het is een uitgebreid rapport waarin onder andere de belangrijkste eigenschappen te vinden zijn. Denk aan het soort object, de grootte, de ligging, maar ook de bouwkundige kwaliteit van het huis, de WOZ-waarde en de kadastrale gegevens. Als er bijvoorbeeld ook sprake is van bodemverontreiniging wordt dit ook in het taxatierapport opgenomen. Het rapport is zeer uitgebreid en er worden specifieke eisen aan gesteld. Of aan alle bepaalde eisen is voldaan, wordt gecontroleerd door een (onafhankelijk) taxatie validatie instituut. Een voorbeeld van een dergelijk validatie instituut is het NWWI (Nederlands Woning Waarde Instituut).

Wanneer heb ik een taxatierapport nodig?

Wanneer je een huis koopt en een (nieuwe) hypotheek afsluit, is er een (gevalideerd) taxatierapport benodigd. De hypotheekverstrekker/bank wil er immers zeker van zijn het huis de waarde dekt van de hypotheek die wordt verstrekt. Het huis dient als onderpand voor de hypotheekverstrekker. Bij het oversluiten of verhogen van de hypotheek kan ook een taxatierapport nodig zijn. In geval van echtscheiding kan een taxatie nodig zijn voor het vaststellen van het vermogen.

Wat is nu het belangrijkste verschil tussen een waardebepaling en een taxatie?

Er zijn een aantal belangrijke verschillen tussen een waardebepaling en een taxatie.

  • Een waardebepaling is in veruit de meeste gevallen gratis. Aan een taxatie(rapport) zijn kosten verbonden. De kosten kunnen per taxateur verschillen.
  • Een waardebepaling is als het ware een berekening en advies van de makelaar over de verkoopprijs. Een advies is vrijblijvend, dus men kan ervan afwijken. Een taxatierapport is een officieel document en is bindend. Er kan niet worden afgeweken van de in het rapport genoemde waarde.
  • Uitvoering van een waardebepaling kan veelal door alle makelaars gebeuren, dit geldt niet voor een taxatie. Niet alle makelaars zijn tevens erkend taxateur. Een taxatie wordt door een onafhankelijk en gecertificeerd persoon uitgevoerd. Bij een waardebepaling is onafhankelijkheid niet van belang.
  • Een taxatie vereist meer werk en kost aanzienlijk meer uren dan een waardebepaling.
  • Aan de hand van een taxatierapport kan een hypotheek worden aangevraagd, overgesloten of verhoogd. Ook kan, bijvoorbeeld bij een echtscheiding, het vermogen worden vastgesteld met behulp van een taxatierapport. Het advies van een waardebepaling is in geen geval voldoende om een hypotheek aan te vragen, over te sluiten of te verhogen. Ook is een taxatierapport niet het aangewezen middel om vermogen vast te stellen.

 

Conclusie

Uit voorgaande blijkt dat wanneer je de waarde van je huis wil weten omdat je van plan bent te verkopen, je het beste kunt starten met een (gratis) waardebepaling. Dit geeft vrijblijvend inzicht in de opbrengst van je woning en de verkoopmogelijkheden. Indien je echter onlangs een woning hebt gekocht en je wilt een passende hypotheek afsluiten, dan is een taxatie(rapport) nodig.